Wuji Gong

 WuJi Gong (Qi Gong-ul Iluminării)

Creat în urmă cu 800 de ani de către legendarul Maestru Taoist Nemuritor Chang San Feng, WuJi Gong este un sistem de meditaţie în mişcare predat în secret, până nu demult, de la maestru la student, datorită destinaţiei sale speciale – şi anume Iluminarea. Iată de ce a fost privit drept o practică prea puternică pentru a putea fi pusă la îndemâna oamenilor obişnuiţi. Sistemul a ajuns în SUA la începutul anilor ’90, prin intermediul Maestrului Zhu Hui, considerându-se că modificările energetice ale planetei permit acum răspândirea universală a metodei. Practicanţii consideră că este cea mai simplă şi mai puternică formă (facută publică) de Qigong existentă pe planetă până acum. Chiar denumirea acestui stil are semnificaţia de Metodă (Gong) pentru accesarea Totalităţii (WuJi), oricine practică aceasta formă putând atinge cele mai înalte niveluri.

WuJi Gong mai este denumit şi Tai Chi-ul (Qi Gong-ul) Iluminării sau Primordial Tai Chi datorită profunzimii modului în care cuprinde toate aspectele primare ale filosofiei taoiste: conceptul de Wuji (Vidul, energia primordială), polaritatea Yin/Yang (cele două principii creatoare ale întregului Univers), interacţiunea celor trei forţe (Pamant-Om-Cer), succesiunea celor patru anotimpuri (primăvara, vara, toamna, iarna), ciclurile celor 5 Elemente (lemn, foc, pământ, metal, apă), noţiuni de Bagua (cele opt direcţii şi mişcările circulare), aspecte ce sunt combinate şi asimilate în corpul uman, obţinându-se o stare deosebită de centrare, calm şi relaxare. În comparaţie cu formele mai răspândite de Tai Chi, cele din categoria artelor marţiale, WuJi Gong este un mod relaxat de a aborda Supremul Necunoscut, realitatea fundamentală dinaintea Separării.

“Coregrafia” presupune executarea a două secvenţe – Secvenţa Pământului şi Secvenţa Cerului – cu contactarea, preluarea, digerarea tuturor acestor concepte, sub forma energiilor implicite, într-o ordine care sugerează întoarcerea tămăduitoare în timp la starea de Unitate, moment anterior Suferinţei. Este o simbolică ieşire din temporalitate şi perisabilitate, al cărei efect este, în esenţă, să genereze acceptarea şi valorizarea momentului prezent.

Învăţarea formei nu durează mai mult de trei ore, timp pe care îl petrecem afară, într-un loc verde, curat. Simţim pământul, ne conectăm direct cu forţele sale, ale vegetaţiei. Ne încălzim la soare, respirăm conştient. Predau forma atât individual, cât şi grupurilor până în 15 persoane. Practicarea formei, după ce a fost asimilată “coregrafia” şi deprinsă tehnica meditativă, durează 3 – 4 minute pe fiecare direcţie cardinală. Simplu, rapid, eficient. De inclus foarte uşor în programul zilnic. O formă de meditaţie în mişcare parcă anume făcută pentru omul foarte ocupat din zilele noastre. Periodic ne putem întâlni pentru a repeta împreună, ajută mult.

Eficienţa practicii se arată fiecăruia în parte, de la caz la caz. Trebuie să vă spun de la început că aceasta nu e o terapie sau o metodă de a rezolva probleme punctuale. Miracolul este inclus, evident, însă WuJi Gong se referă la accesarea unei stări a Totalităţii de care ne apropiem treptat, cu răbdare, cu respect, cu recunoştinţă. Este o pactică “pe viaţă”, care îşi arată efectele în timp. Dar este cea mai simplă, cea mai puternică şi, da, cea mai rapidă formă de Iluminare, după cum îi zice şi numele.

Maestrul Zhu Hui spunea că “Practicarea Qigongului Iluminării reprezintă un dans sacru împreună cu Timpul, iar prin executarea ciclurilor Pământului şi Cerului îţi modifici esenţa energetică foarte repede. În acest mod observi cum ţi se schimbă karma”.

Avantajele practicării Qigongului Iluminării

simplu şi elegant, ca toate lucrurile geniale

– dezvoltă intuiţia, permite în timp dezvoltarea extrasensibilităţii

– îmbunătăţeşte postura corporală

– deschide inima şi reglează tensiunea arterială

– reglează greutatea corpului

acţionează pe plan fizic, energetic, emoţional şi spiritual, integrând toate aspectele fiinţei

– dizolvă în mod gradat tensiunile şi blocajele fizice şi emoţionale,  deschizând canalele energetice ale corpului şi activând energia internă

– stimulează imunitatea şi menţine sănătatea

– pastrează tinereţea şi creşte longevitatea

– înlătură stresul,  linişteşte şi limpezeşte mintea

– este o metodă foarte puternică de centrare şi de a ne menţine în prezent

– echilibrează emisferele cerebrale

– creşte forţa vitală

– este o formă de comunicare cu sinele interior şi cu nesfârşita lume exterioară

– se învaţă foarte uşor

– poate fi practicat în spaţiul unei camere obişnuite, oricând

– ideal pentru oamenii ocupaţi

– durează doar 12 – 15 minute, dar aceste minute vă pot schimba total viaţa, aducând  foarte mult calm, echilibru, putere, armonie şi perfecţiune.

Buuun! Până aici v-am arătat la ce v-ar folosi să practicaţi WuJi Gong. Acum hai să vă spun de ce să învăţaţi WuJi Gong cu mine. Vă voi aduce doar 3 sau 4 argumente:

1) Sunt singurul WuJi Gong teacher din România instruit în “cartierul general” de pe insula Bornholm, unde am avut privilegiul să beneficiez de o pregătire specializată, într-un ambient natural/energetic pe frecvenţe optime, alături de o echipă excepţională, urmând un program de instruire fără echivalent în Europa.

2) Sunt exigent şi autoritar doar în procesul de transmitere cu acurateţe a informaţiei către cursant. Nu sunt adeptul sistemului “guru”. Resping relaţionarea de tip subordonare sau codependenţă. Mă feresc să domin energetic, sexual, prin tehnici subliminale. În concepţia mea, rostul unei învăţături nu este să ne aducă la picioarele unui Maestru, ci să ne arate calea de a deveni Maeştri.

 3) Consider că este firesc să fiu retribuit pentru munca prestată. Accept şi donaţii amabile. Însă nu pretind şi nici nu aştept contribuţii/servicii… “speciale” din partea cursanţilor/cursantelor deşi trăim la Porţile Orientului, unde corupţia e naturală. Eu ştiu că nu putem favoriza, nu putem canaliza, nu putem grăbi curgerea Graţiei; şi atunci de ce să ne amăgim cu Indulgenţe?

4) Poate că pentru unii – care cred că Iluminarea este un dar pe care îl primeşti când te aştepţi mai puţin – nu ar constitui un avantaj, dar menţionez aici circa 3 (trei) decenii de vechime în muncă.

Comments are closed.